Aan tafel!

Aan tafel gebeurt het. Je praat, eet, zucht, lacht en drinkt. Aan tafel worden ideeën geboren en plannen gesmeed. En aan tafel wordt er kunst gemaakt. Al brainstormend koos de Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk voor dit aanstekelijke thema van de jaarlijkse zomerse Atelierroute op zondag 11 juni.

‘Aan tafel’ werd de vrolijke oproep aan kunstenaars uit Beverwijk, Wijk aan Zee en Velsen-Noord om werk te maken en te presenteren dat hierop aansluit. Deze losse invalshoek stond garant voor enthousiaste deelname van nota bene 47 kunstenaars. Daaronder ouwe getrouwen, zoals Hans van Lieshout, Annette Koek en Peter Schelvis, maar ook jonge kunstenaars en nieuwelingen waaronder Daphne Brasser, Evelien Andrée Wiltens en de gebroeders De Bruijn.

De Atelierroute heeft om het jaar een alternatief project (vorig jaar Wortels in de Wijk), en om het jaar een ‘gewone’ editie waarbij elke deelnemende kunstenaar zijn atelier of huis openstelt voor publiek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De werkgroep Beeldende Kunst – waarin Ina Zwart, Saskia Sluiter en Hans Turlings – koos voor dit ‘gewone’ jaar een algemene noemer. Het werkt ook als een trein, omdat het iedereen bindt en aansteekt. Zo gevarieerd als de kunstenaars – fotografen, schilders, keramisten en beeldhouwers – zo gevarieerd ook hun werk dat zij presenteren en de stijlen die zij hanteren. Het thema ‘Aan tafel’ is het enige wat hen bindt. Minstens even gevarieerd zijn de onderkomens die je kunt bezoeken. Zo ontvangen Annet Verplanke, René van der Meulen, Rob Daniëls en Theo de Bruijn in de orangerie of de kassen van Akerendam, het theekoepeltje is de vaste stek van Jola Geldermans, Peter Neijenhoff resideert met zelfontworpen placemats bij Be My Guest en bij BeeldBlic aan de Kloosterstraat organiseren Michel Mulder, Carla Ellens een ‘proeverij van ouderwetse, ambachtelijke, analoge technieken’. Anderen openen gewoon thuis of op het atelier hun deuren. Bijzonder en passend bij het thema is dat er verschillende horecagelegenheden aanhaken. Café Camille, Be My Guest en de Smaeckkamer op Westerhout hebben speciaal voor ‘Aan tafel’ een kunstig menuutje bedacht. Al met al kun je zonder overdrijven stellen dat er sprake is van een Zwaan- kleef-aan-project.
Speciale vermelding

Speciale vermelding verdient Studio O. Wie al tijden stiknieuwsgierig is wat er zich afspeelt in de voormalige basisschool de Wilgenroos aan de Grebbestraat kan zondag met eigen ogen jonge kunstenaars en hun werk aanschouwen. Nikki Kröder, Jan van Kampen, Ilona Timmer en zeven andere creatievelingen zijn hier al een paar maanden gehuisvest. Zondag houdt deze nieuwe club open dag en wordt de buurt en belangstellenden met speelse acties geïnformeerd. Komt dat zien!

Alle kunstenaars op één zondag bezoeken is welhaast onmogelijk. Wie van te voren een goede indruk wil krijgen om een selectie te maken, doet er goed aan om voorafgaand naar KeK te gaan in het Kennemer Theater. Daar is zondag van 10 tot 16 uur een overzicht te zien van alle kunstenaars die één werk voor de centrale presentatie hebben gebracht. Deze overzichtsexpositie is overigens tot 27 augustus te bekijken. De Atelierroute zelf is alleen op zondag 11 juni van 10 tot 17 uur. Zie ook de flyer met plattegrond, op te halen bij o.a. Kop van Waz, de bieb, Camille, het Kennemer Theater, Café d’Entrée, het stadhuis en Read Shop aan de Breestraat.

Zie ook: www.kunstencultuurbeverwijk.nl voor meer informatie en de websites van de deelnemende kunstenaars.