Zwervertjes

20160813_162955Omdat Art To Take graag zwerft door Nederland en België draagt zij Zwerfkunst een warm hart toe. Twee kleine zwervertjes gaan de wijde wereld in: het zijn proefdrukjes van patArt en Artbeien. Misschien kom je ze wel ergens tegen binnenkort!

Zwerfkunst is een kunstproject welke opgezet werd door beeldend kunstenaar Ellen van Putten. In de jaren 2005 en 2006 was Zwerfkunst een hit, zo’n 300 kunstwerken zwerven rond en 100 kunstenaars deden er aan mee. Doordat het toenmalige weblog uit de lucht werd gehaald konden vinders niet meer reageren. We hopen natuurlijk dat door de nieuwe opzet op Facebook de bezitters toch weer eens wat van zich laten horen.

Waar gaat Zwerfkunst over?

In een wereld waar alle grenzen lijken op te lossen, wanneer het gaat om handel en geld verdienen trekt de burger zich steeds verder terug in zijn eigen wereld. Een wereld zonder grenzen, de veel geprezen vrijheid maakt blijkbaar angstig. Het wordt de burger te onoverzichtelijk. Hij kan het niet meer volgen en sluit zich af voor de wijde wereld.

Wij,
kunstenaars van het genootschap Zwerfkunst zien hier een taak. Wij denken dat kunst de burger kan helpen om te wennen aan een wereld zonder grenzen. Wij doen dit door aan kunstwerken een nomadenbestaan te geven.

Deze “nomaden” zullen, zonder grenzen of onderscheids des persoons zwerven door de wereld; eenieder die een zwerfkunst werk vindt, in de trein, in een taxi, in een bibliotheek, een museum, of gewoon op straat wordt uitgenodigd om het werk een tijdje naar huis te nemen, er zich aan te laven, om het zwerfkunstwerk daarna weer af te staan aan de wijde wereld: een vriend, een collega, een toevallige passant of gewoon weer achter te laten in de openbare ruimte.

Er wordt slechts gevraagd aan de participant, het verhaal van het tijdelijke samenzijn met het kunstwerk door te geven aan de Facebookpagina, zodat de zwerftocht steeds blijft ge-documenteerd en kan worden gevolgd.
Op deze manier verworden de kunstwerken tot nomaden die zich wars van grenzen, zonder enige planning of zekerheden reizen over de planeet. En de participerende burger kan digitaal meezwerven en zien dat het goed is.

Houd Zwerfkunst in de gaten!